• Standaard

Aardappelen, pasta, rijst

  • Aardappelen kunt u het beste in weinig water koken. Zo gaan er zo weinig smaakstoffen en voedingsstoffen verloren in het kookvocht. Bestrooi gekookte aardappelen eventueel met fijngesneden bieslook, peterselie of citroenmelisse.
  • Aardappelen kunnen ook in de magnetron gekookt worden: doe de geschilde en in gelijke stukken gesneden aardappelen in een schaal met 0,5 dl water. Bereid ze op vol vermogen (reken op 2 minuten per aardappel), giet het water af en stoom ze nog 1 minuut op vol vermogen.
  • U kunt aardappelen ook bakken. Om meer smaak te krijgen kunt u ui, kerriepoeder, rozemarijn, tijm, paprika, bieslook of prei meebakken. Voorverpakte aardappelen, krieltjes en schijfjes zijn bijna altijd licht gezouten.
  • U kunt zelf puree maken. Instant puree bevat heel veel zout. U kunt een stukje knolselderij met de aardappelen meekoken als u aardappelpuree gaat maken. Pureer dit samen met de aardappels. Aan de puree kan ook wat peterselie, bieslook of citroenmelisse toegevoegd worden.
  • Kook rijst, macaroni en spaghetti in water zonder zout of eventueel in zoutarme bouillon. Ook kunt u kiezen voor volkoren, meergranen of de zilvervlies variant, deze zijn niet alleen gezonder, maar ook voller van smaak.
  • Peulvruchten als bruine bonen en kapucijners uit pot of blik bevatten zout. Aan gedroogde peulvruchten is geen zout toegevoegd. Gedroogde peulvruchten moeten eerst een nacht weken voordat ze voor bereiding gebruikt kunnen worden. U kunt ze op smaak brengen door aan het kookwater een stukje laurierblad, foelieblad, peper, bonenkruid en een stukje gedroogde chilipeper toe te voegen.
  • In aardappelgerechten zijn de kruiden bieslook, munt of marjolein lekker. In pasta- en rijstgerechten smaken basilicum, dille, koriander, oregano of tijm lekker.
  • Nootmuskaat of peper zijn specerijen die lekker zijn in aardappelen. In pasta- en rijstgerechten smaken paprika of peper lekker.


Terug naar de keuzes

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.