Zuurvlees (Limburgs)
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
- 1 kg mager rundvlees of lamsbout, wild of tam konijn, haas
- 200 gram (4 middelgrote) uien
- 0,7 liter azijn
- mespuntje peper
- 1 eetlepel kruidnagels
- 5 laurierblaadjes
- ½ eetlepel suiker
- 250 gram natriumarme ontbijtkoek
- 1 eetlepel (25 gram) appelstroop
- vloeibare margarine
Marineren:
- Neem een ruime pan, giet hierin een fles azijn (0,7 l.) voeg eenzelfde hoeveelheid water toe, doe hierbij een halve eetlepel suiker
- Leg het vlees in deze marinade (het vlees moet geheel onderstaan)
- Strooi hier overheen
- een mespuntje peper
- 1 eetlepel kruidnagels
- 5 laurierblaadjes
- 4 middelgrote gesnipperde uien
- Laat dit mengsel 2 dagen in de koelkast staan
Goed afdekken met deksel en plastic folie i.v.m. geur van azijn en uien
Bereiden:
- Neem na 2 dagen het vlees uit de marinade en laat het in een vergiet uitlekken, doe ook de marinade door het vergiet
- Bewaar de uien, doe de laurierblaadjes weg
- Zet de gezeefde marinade in een pan op het vuur
- Brokkel in de marinade 250 gram natriumarme ontbijtkoek en voeg 1 eetlepel appelstroop toe
- Verwarm dit mengsel onder geregeld roeren om aanbranden te voorkomen (niet laten koken!)
- Verhit vloeibare margarine in een braadpan en braad het vlees rondom bruin
- Voeg de uien toe en laat ze even meebraden
- Giet het marinademengsel erbij, plaats een deksel schuin op de pan en laat het geheel enkele uren half zachtjes sudderen onder af en toe roeren om aanbranden te voorkomen
- Het vlees mag lichtelijk uit elkaar vallen in de jus
Zeer smakelijk met patat frites of met gekookte aardappelen met doperwten en/of appelmoes
Bevat per eenpersoonsportie
0,4 gram zout.
Terug naar de recepten